Как се лъже полиграф?

Какво всъщност е полиграфът? Това е апарат, с който се отчита промяната в сърдечната дейност, в дишането и кожното изпотяване. Когато човек лъже, настъпват около 22 промени в организма му, които не могт да бъдат контролирани. Полиграфът засича тези промени и може да отчете дали човекът, който се изследва лъже или казва истината.

Има много полиграфни експерти в България, но малцина от тях притежават нужните сертификати. Въпреки това скоро се разкри факта, че страната ни една от най-добрите в това обучение. България има експерти, които преподават на служители от Нова Заеландия до Израел. И Вие можете да намерите качествен експерт и полиграфски услуги в София, но обърнете внимание дали има нужните сертификати.

Отначало, след като включат изследвания човек към полиграфа, е задават няколко нелепи въпроса от сорта на “ Иван ли се казваш?“. Втората част от въпросите обаче е по-деликатна. Тогава се задават неудобните въпроси, които целят да разобличат лицето и да се разбере дали той е извършител на конкретното престъпление или изневяра.

Ето как полиграфът може да бъде излъган:

-Първият начин е да се постараете да намалите чувствителността си. Това може да стане като изпиете някакво количество алкохол предната вечер. Подобно е и действието на кана силно кафе.

– Вторият начин е чрез пълен самоконтрол и механично отговаряне на въпросите. За тази цел трябва да насочите внимание към неутрален предмет в стаята или умножаване и смятане наум. Не трябва да се обръща никакво внимание на въпросите. Има и по-ефикасен метод и той е предизвикването на сексуална емоция или предизвикването на ярост.

– Има и друг нестандартен начин, с които може да се излъже полиграфа и той е забиването на кабърче в петата. Болката от кабърчето предизвиква фалшива реакция и полиграфа може да направи грешка в резултатите.

За постигането на сигурна концентрация са нужни много тренировки, затова не рискувайте!