Правилното хранене понижава кръвното

Правилната диета е една от измененията в ежедневния ритъм, които се препоръчват за превенция и лекуване на високото кръвно налягане. Ефектите от смяната на обичайния ритъм на живот се виждат ясно при пациенти с такъв проблем и предотвратяват бъдещи затруднения, предизвикани от него.
Измененията в храненето, които се считат за полезни за сваляне на кръвното налягане са намаляването на консумацията на солени храни, увеличаване на приема на калий, умереното пиене на алкохол, отслабването, както и храненето с по-здравословни храни. Тези промени не само предизвикват увеличаване на стойностите на кръвното, но и премахват опасността от заболявания на сърцето.
Здравословната за пациенти с опасно кръвно диета съдържа плодове, зеленчуци и нискомаслени продукти. Сред полезните продукти са пълнозърнестите храни, рибата, домашните птици и ядките.

Трябва да се ядат по-малко червено месо, сладкиши, подсладени питиета. Нужно е да не се приема повече от 6 грама сол на ден. Същевременно алкохолът също е доста вреден за хора с високо кръвно и мъжете не бива да пият повече от 2 такива питиета на ден, а жените повече от едно.

Вредни са и храните със съдържание на натрий, защото този химически елемент води до стесняване на кръвоносните съдове. Затова се намалява пространството, през което кръвта преминава. Така артериите се разширяват по-трудно при туптенето на сърцето и нараства налягането. Сред храните, съдържащи натрий, са обработени меса, сирена и консервирани продукти.
Калият обаче е доста полезен за хората с високо кръвно. Той се съдържа в бананите, картофите, авокадото, сока от грейпфрут. Заедно с натрия работи за балансирането на количеството на водата в организма.

Консумацията на храни, богати на магнезий и калций, също помага за понижаване на кръвното налягане. Източници на Калций са нискомаслено мляко, броколи, спанак, а на Магнезий- различните варива.
Загубата на тегло също би спомогнала за свалянето на кръвното при някои пациенти с повечко килограми. Затлъстяването може да влоши проблемите с високото кръвно. Отслабването може да става чрез различни физически упражнение (например аеробика). Спортуването може да ускори метаболизма. Така ще изгаряте повече калории през деня.

Когато високото кръвно налягане не се лекува, то това може причини много заболявания, сред които увреждане на кръвоносните съдове, а това затруднява работата на сърцето. За да не се разболеете повече от недостатъчно следене на кръвното, използвайте някой от качествените артикули от Zdravko.bg. Можете да контролирате стойностите на кръвното си с диета и разнообразяване на редовния жизнен ритъм – с повече физическа активност, избягване на тютюнопушенето и ограничаване на консумацията на алкохол. Необходима е диета, при която е ограничен приемът на храни, съдържащи натрий. Трябва да се наблегне на повече плодове и зеленчуци, защото те съдържат вещества, които могат да понижат кръвното налягане.