Какво да направим, ако не искаме да се стигне до запор на заплатата ни?

Завишените сметки за парно и ток рязко зачестиха в последните години. Войната между гражданите на България и дружеството Топлофикация се зароди след отказа на длъжниците да изплатят задълженията си към дружеството. Гражданите обаче бяха напълно прави да потърсят правата си след тази злоупотреба от страна на Топлофикация. Ако се интересувате от правната защита на длъжник на Топлофикация, препоръчително е да се насочите към опитен адвокат, с Който ще Ви помогне да защитите собствените си права.

Голяма грешка на длъжниците е да пропускат срока за възражение. Какво следва след подобен груб пропуск? Заповедта за изпълнение влиза в сила и съдът издава изпълнителен лист на Топлофикация. След това се образува изпълнително дело при съдебен изпълнител. Как това може да Ви навреди? Най-лошата последица до която води това дело е запора на заплатата Ви.

Ето защо възражението трябва да се повдигне в определения срок. След като го повдигнете се образува гражданско дело, после Топлофикация изисква съдебно-счетоводна експертиза и техническа експертиза. Това е важният момент, в който Вие можете да противопоставите своите възражения в съда.

Проблемът идва от там, че много хора не са запознати с правата си и още по-малко знаят дали Топлофикация има основание да ги направи длъжници. Ако сте станали длъжник,в следствие на злоупотреба и пропуски от Ваша страна, незабавно потърсете добър адвокат, с който да се консултирате, защото има реална опасност да изпуснете срока за възражение. В случай, че не сте плащали сметките си от няколко години, Вие имате право да се противопоставите чрез изтичането на тяхната давност. Запомнете, давността за лихвата е 3 години, а главницата -5 или 3 години.

Съществува и друг начин да спасите заплатата си от запор. Ако радиаторите Ви са спрени, топломерите Ви не са отчетени или има разлики в собствеността на жилището Ви, Вие имате право да повдигнете възражение.